Kako možete pomoći detetu koje muca

Pre svega, prenesite ideju da prihvatate dete kakvo jeste. Najjača snaga će biti vaša podrška detetu, bez obzira da li on muca ili ne.
Govorite sa detetom bez žurbe, sa čestim pauzama. Čekajte nekoliko sekundi pošto vaše dete završi govor i pre nego što vi počnete da govorite. Vaš sopstveni spor, opušten način govora će biti pravi primer dobrog govora.

Smanjite broj pitanja koji postavljate detetu. Deca govore slobodnije ako izgovaraju svoje sopstvene ideje nego kada odgovaraju na pitanja odrasle osobe. Umesto da postavljate pitanja, jednostavno dajte komentare na ideje koje je vaše dete izgovorilo, na takav način stavljate detetu do znanje da ste ga saslušali.

Upotrebite vaše lice i telesnu komunikaciju da izrazite da slušate sadržinu detetove poruke ali ne način na koji ono govori.

Odvojite nekoliko minuta u isto vreme svakog dana kada možete dati neizdvojenu pažnju detetu. Za to vreme, pustite dete da izabere šta bih on voleo da radi. Pustite ga da vas rukovodi u delatnosti i da reši sam za sebe da li će da govori ili ne.

Kada razgovarate za to vreme, sa detetom, upotrebite spor, smiren i opušten način govora, koji sadrži dosta zastajanja. Ovo stišano, mirno vreme može služiti da podupire samopouzdanje mlađe dece, stavljajući im do znanja da roditelj uživa u njihovom prisustvu. Dok dete raste, to može biti vreme kada dete oseća udobnost dok govori o svojim osećanjima i isukustvima sa roditeljem.

Pomozite svim članovima familije da nauče kako da učestvuju jedan po jedan u razgovoru i da slušaju dok drugi govore. Deca, posebno ona koja mucaju, nalaze da im je mnogo lakše da govore kada ima samo nekoliko prekida ili upadica i kada oni uspešno drže pažnju slušalaca.

Posmatrajte način na koji održavate uzajamnu interakciju sa detetom. Pokušajte da umnožite prilike na koje stavljate detetu do znanja da ga slušate i da ono ima dosta vremena da govori. Pokušajte da smanjite kritike, brz tempo vašeg govora, upade u govoru i pitanja.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button