Mucanje i škola

Nedoumice sa kojima se mogu susresti nastavnici čiji učenik muca.
Kako možete pomoći detetu koje muca na času?

Uspostavite kontakt očima i svojom mimikom. Gestikulacijom dajte do znanja učeniku da slušate ono što priča. Nemojte mu dopunjavati rečenice, nemojte govoriti umesto njega. Dajte mu dovoljno vremena da kaže ono što je naumilo. Pošto mu postavite pitanje sačekajte strpljivo da počne da govori, isto tako ako ono vama postavi pitanje, dajte odgovor posle nekoliko sekundi. Pokušajte da pričate sporije, sa više pauza, kako bi ste smanjili govorni pritisak i kako bi se dete opustilo.

Da li bi trebalo za vreme časa da podsećate dete da koristi tehniku?

Ako dete ili logoped ne zahtevaju to, najbolje bi bilo da ga ne podsećate. Tokom terapije, dete koje muca uči nekoliko različitih tehnika kako bi smanjilo svoje mucanje. Da bi dete naučilo da koristi tehniku u različitim situacijama (logopedska ordinacija nasuprot učionici), potrebno je određeno vreme i vežba. Veliki broj mlađe dece koja mucaju nemaju razvijenu kontrolu kojom prate svoj govor u svim situacijama. Zbog toga, može biti nerealno da se od deteta očekuje da koristi tehniku za vreme časa.

Šta treba da radite u danima kada dete ima posebno loš govor?

Porazgovarajte sa detetom o tome kako bi mu bilo lakše da ga tretirate u tim situacijama. Neka deca će želeti da se ophodite prema njima isto kao i do sada, dok će neka deca imati potrebu da ih ne pitate tog dana ili će biti u mogućnosti da govore samo ako se sama jave.

Šta da radite kada dete koje muca upada u reč drugom detetu?

Može se desiti da dete koje muca upada u reč drugoj deci zbog toga što mu je lakše da govori dok neko drugi takođe priča. Tada će lakše pričati jer tokom započinjanja govora pažnja nije usmerena a njega, a početak govora je obično najpogodniji za početak mucanja. Bez obzira što je detetu ponekad tako lakše, vi ćete mu skrenuti pažnju na to i objasniti osnove dobre komunikacije.

Kako možete da olakšate detetu usmena odgovaranja?

Možete se sa detetom dogovoriti na koji način mu je najlakše da odgovara. Nekada to može biti da odgovara prvi, a nekada u sredini ili poslednji. Odgovaranje može i da vežba sa članovima porodice ili delu časa namenjenu za slobodnu aktivnost. Možete se dogovoriti da li mu je lakše da odgovara pred malom grupm dece ili to može pred celim razredom. Možda je potrebno da mu produžite vreme odgovaranja jer na taj način ćete smanjiti pritisak zbog njegovog razmišljanja i opterećenja da li će imati vremena da sve ispriča i da li će moći da izađe iz blokada. Važno je da od usmenog odgovaranja detetu napravite pozitivno iskustvo a ne traumu koja će ga pratiti ceo život.

Da li treba da pričate o mucanju pred celim odeljenjem?

To sve zavisi od deteta. Neko dete neće imati problem da pred ostalom decom priča o mucanju. Duga deca ne žele o tome da pričaju pred svima. Opet je važno da porazgovarate sa detetom o tome na koji način želi da druga deca saznaju o njegovom mucanju. Nekoj deci će biti lakše da vi uputite drugu decu u problem njegovog mucanja bez njegovog prisustva. Dok će neki hteti to da ispričaju sami pred odeljenjem. U svakom slučaju vi treba da stvorite jednu toplu atmosferu razumevanja ovog problema sa kojim se vaš đak nosi. U ovim slučajevima se uvek možete i posavetovati sa logopedom ili psihologom.

Kako da rešite problem zadirkivanja dece koja mucaju?

Rešićete ga na isti način kao i svako drugo zadirkivanje. Priča o mucanju može rešiti ovaj problem a nekada je potrebno i da vi lično intrevenišete i razgovarate sa decom koja zadirkuju.

Šta možete da kažete kako bi ohrabrili dete koje muca da govori na času?

Pohvala je uvek najbolji izbor u ovim situacijama. Pohvalite svaki detetov postupak koji mu je omogućio da ima dobar govor. Stavite mu do znanja da je bitno šta govori a ne kako govori. Dajte mu priliku da govori kad god je to moguće, ukolio ga ne prozivate na času može se osetiti izolovano drugačije od duge dece. Dajte mu do zananja da to što muca nije ništa strašno i da ga vi prihvatate i razumete bez obzira na teškoće koje ima tokom govora.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button