Saveti za odrasle osobe koje mucaju

Prihvatanje mucanje i onda prihvatanje drugačijeg načina govora uz intezivno vežbanje dovode do razrešenja mucanja.

Promena!

Prihvatanje promena u govoru i životu je početak rada na prevazilaženju mucanja. Prihvatnje činjenice da mucate je prvi bitan korak u procesu promene. Kada promenite način vašeg reagovanja na mucanje, vi takođe menjate i način na koji vidite sebe i druge. Zapamtite da je napredak moguć, bez obzira na to jeste li u mogućnosti da dobijete stručnu pomoć ili ste oslonjeni sami na sebe.

Proces promena nije lak!

Proces promena nije parvolinijski. On se odvija u ciklusima i težak je i frustrirajući proces koji obično traje dugo vremena. Živeći sa mucanjem stvorili ste svoje strahove i kompezatorne mehanizme kako da ih prevaziđete. Činili sve što možete da izbegnete govornu „blokadu“. Verovatno ste toliko ograničili svoje opcije da više i ne razmatrate neke mogućnosti.

Promena uz pomoć logopeda!

Verovatnoća promene biće veća i kvalitet promena će biti unapređen uz pomoć dobrog govornog terapeuta. Birajte logopeda koji je pun entuzijazma, iskren, prirodan, saosećaj ali i zahtevan. Logoped mora biti kao roditelj ili tretner. Mora dobro da poznaje karakteristike i osobine mucanja i na površini ali ida razume šta se dešava ispod površine. Logoped kao i sportski trener mora poznavati svog igrača, mora proceniti kakva mu igra odgovara, mora imati isplaniranu strategiju, mora donositi odluke i kad igraču ide loše i kad je pod pritiskom. Izbegavajte terapeute koji govore da je terapija mucanja jednostavna, i one koji tvrde da se mucanje leči za par nedelja.

Zapamtite da iako odate kod najboljeg stručnjaka, ili ako ste se već odlučili za tehniku koja je pred vama korekcija mucanja je vaš projekat. Mucanje je vaš problem. Stručnjak će vam reći i nauči će vas šta i kako da radite. Ali vi ste jedini koji to možete uraditi. Vi ste jedina osoba koja može preokrenuti mucanje u svoju korist i učiniti da vaš govor bude fluentan.

Priprema za trčanje trke!

Da li ste spremni da “trčite trku”. Uz prihvatanje problema, i motivacija igra važnu ulogu. Charles Van Riper je govorio da je motivacija sve. Motivacija nije ono što govorite, već ono što činite. Spermnost za trku znači da morate da pokažete disciplinu i čvrstoću.

Ne izbegavajte govorne situacije!

Sigurno ste se bezbroj puta izbegli govorne situacije i posle toga se osećali loše. Neke su verovatno bile važne, i zbog njih ste gubili mnogo. U neke ste ulazili a potom gubili kontrolu nad govorom i osećali se bespomoćno. Izbegavanjem situcija u kojima treba da govorite samo povećavate anksioznost i strah od govora. Potraga za savršenim govorom vodi ka frustraciji i ljutnji. Bolje je da se fokusirate na poboljšanje komunikatinih veština.

Govorite polagano!

Da bi vaš govor bio tečan važno je da govorite lagano uz korištenje tehnika za povećanje fluentnosti. A ako mucate, činite to jednostavnije i lakše, pre nego da koristite stari, automatski i refleksni način mucanja. Menjajte i igrajte se s načinom na koji mucate, naučite da posmatrate i selektivno modifikujete način na koji koristite svoj govorni aparat. Preduzimajte male korake.

Idite korak dalje!

Kada ste spremni, počnite da prihvatate govorne izazove koji su izvan vašeg domena. To mogu biti naizgled male stvari kao što su upoznavanje s drugim ljudima i izgovaranje reči kojih se plašite, pre nego da ih izbegavate. To jesu male pobede ali značajne pobede i nagradite sebe za postignuti uspeh.

Naučite o anatomiji i fiziologiji govora.

Naučite o kategorijama glasova. Ova znanja čini akt govora manjom misterijom i pomažu pri kontroli i modifikovanju govora. Kada naučite kako se stvara govor i o karakteristikama nekih glasova i slogova, počinjete da osećate da vaš govor i mucanje nije nešto što vam se događa, već nešto što možete kontrolisati. Možete popsmatrati napetost i tačke stezanja u okviru vokalnog trakta, i na osnovu toga prepoznati način kako koristite svoj govorni mehanizam.

Naučite tehnike za povećanje fluentnosti.

Kada bolje upoznate svoj govorni aparat i prirodu pokreta koji su neophodni za proizvodnju fluentnog govora, počnite da koristite to znanje. Težite postizanju ciljeva kao što su: duboko disanje, osvešćivanje namere opuštanja, uspostavljanje neometanog protoka pasivnog izdaha vazduha prilikom govora, lagani i usporeni početak govora, lagani artikulatorni kontakti, usporen izgovor slogova, kontinuirana fonacija i usporen prelaz iz rečenice u rečenicu. Naravno, da bi se mogli osloniti na ove tehnike u stresnim govornim situacijama, u kojima je pre doživljen neuspeh, potrebno je dosta vežbe.

Naučite kako da proizvedete dobro mucanje.

Ovo je veoma dobra vežba. Nakon što ste gotovo celi život pokušavli da ne mucate, oslobađajući je osjećaj kada sebi napokon date dozvolu za mucanje. Recite sebi da ćete u nekoj govornoj situaciji dati sve od sebe kako bi drugima pokazali vaše najgore mucanje i zaprepastili ih vašim govorom. Možete takođe dati i dozvolu da se poigravate s vašim mucanjem. Možete menjati način na koji mucate i doći do novih, boljih načina mucanja. To, naravno, zahteva puno hrabrosti. Ali videćete šta će se desiti, bićete iznenađeni!

Budite istrajni u vežbanju!!!

Ništa se puno neće promeniti ukoliko ne vežbate. Neophodno je da vežbate svaki dan. Najbolje je da vežbate rano u jutro, da se bi postavi raspoloženje za ostatak dana. Suočeni ste s nečim što je teško promeniti i što je dosta kompleksno; s nečim što je povezano sa strahom. Čak i manje složene aktivnosti zahtevaju puno vežbe da bi s njima nešto postiglo.

Menjanje osobina mucanja ispod površine.

Potrebno je duže vreme da se promene ove karakteristike mucanja. Nije tako retko da se kod osoba koje su postigli određen stepen fluentnosti po završetku terapije, mucanje vrati i to zato što nisu, na odgovarajući način, adresirane ispod površinskih osobina mucanja. Stanja podsvesti ispod površine su mnogo dublja i veća nego što se čini. Na njima treba da radite uz pomoć psiholoških tehnika.

Kako ćete znati da ostvarujete napredak u prevladavanju mucanja?

Ponekad imate osjećaj kao da ne ostvarujete nikakav napredak, a u stvari ga ostvarujete. Vaše mucanje se može privremeno i pogoršati što se više oslobađate njegovog uticaja. To je zato što se sada više ne ustručavate da postavljate pitanja, a samim tim imate i više prilika za mucanje. Sada kada se javljate na telefon i zovete, učestalost mucanja se povećava. Mucanje se obično privremeno pogorša s prestankom izbegavanja govornih situacija. Tako da, pod određenim okolnostima, jedan znak napretka može biti i povećana učestalost mucanja.

Jedan od indikatora promene je kada počnete da uviđate i ceniti male pomake u pozitivnom smeru, male pobede. Kada počnete da uviđate da ste, iako ste mucali u određenoj govornoj situaciji, uspeli bar malo ispraviti svoj govor te tako niste dopustili mucanju da upravlja vašim govorom do kraja. Tada počinjete da osećate“prihvatljivo mucanje“ u svom govoru. Ili možda još uvek mucate kao i uvek ali cenite to što ste učestvovali u nečemu i učinili nešto što ste ranije izbegavali. Jedan pacijent je ovako opisuje jednu govornu situaciju: „Znate, mucao sam kao i uvek ali kada sam otišao od osobe s kojom sam razgovarao, nisam se osećao osramoćeno kao što je to pre-bio slučaj“. To je pravi napredak i pobeda!

Morate prepoznati i nagraditi takve vrste promene. Još jedan znak progresa je i kada postanete strpljiviji i prekinete potragu za „savršenom fluentnošću“. S vremenom počinjete tolerisati prekide u fluentnosti govora te uspostavljate sve veću distancu, što rezultira i manjom osetljivošću na mucanje. Ovo je bitan korak koji omogućuje kasnije promene u načinu na koji govorite. Jedan od vidova napretka se ogleda i kroz pozitivno reagovanje drugih na vašu fluentnost i vaš novi odnos prema mucanju.

Nemojte odustajati jer istrajnost je ključ uspeha!!!

Prerađen govor dr. Walter H. Manninga na konferenciji o mucanju održanoj avgusta 1999. godine u Saint Johnu, Kanada. Preradila Nikoleta Stevović master def. logoped

Tekst sam prvobitno objavila na Fejsbuku, oktobra 2016.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button