Vrste mucanja

Vrste mucanja određuju se u odnosu na period javljanja, učestalost javljanja, težinu i svest o mucanju.

Fiziološko mucanje je ponavljanje početnih glasova, slogova ili reči, zastajkivanje, oklevanje, produžavanje glasova. Vezano je isključivo za rani period govornog razvoja, odnosno za uzrast oko 2,5 godine kada su deca prvi put suočena sa mnoštvom novih reči, sa apstraktnim pojmovima čije značenje ne poznaju, sa naglim razvojem gramatike i sintakse. Fiziološko mucanje se u fazi pojavljivanja identifikuje sa nefluentnim govorom i ono, pod normalnim okolnostima prestaje sa stabilizacijom govorno-jezičke funkcije. Za iščezavanje fiziološkog mucanja presudno je ponašanje odraslih i okoline kojima se savetuje strpljivo ponašanje prema detetu, neobraćanje pažnje na njegovo zamuckivanje uz pružanje dobrih govornih uzora, lagan razgovor sa detetom, verbalno podsticanje.

Primarno mucanje javlja se kod dece mlađe od 7 godina. Manifestuje se ponavljanjem pojedinih glasova ili slogova ali ne i reči. Prilikom govora kod deteta se može uočiti izvesna tenzija, nekada i potpuni prekid protoka vazduha. Zamuckivanje može da prođe ali češće je prisutno nego odsutno. Dete u ovom period nema svest o svom govornom problemu.

Prelazni oblik između primarnog i sekundarnog mucanja je pojava tranzijentnog mucanja koje pokazuje dve osnovne karakteristike: mucanje je učestalije i napornije, tenzija mišića je povećana, trajanje grča produženo. Dete pokazuje strah da govori u odeđenim govornim situacijama ali još uvek nema svest o rečima i glasovima sa kojim ima problem. Javlja se u periodu od 7. do 10. godine.

Sekundarno mucanje karakteriše opšta muskulatorna napetost celog tela a posebno govornih organa. Dete počinje da se boji govora i razvija svest o sebi kao osobi koja muca. Javljaju se tikovi i odbrambeni pokreti. Počinju da se javljaju kompezatorni mehanizmi u vidu zamene reči koje ne može da izgovori, ubacivanja poštapalica (ovaj, znači, kako se kaže…). Prisutne su češće potpune blokade nego ponavljanja ili produžavanja. Mucanje je prisutno u većini govornih situacija i ima povratno dejstvo na psihu deteta. Ovo je pravo mucanje koje se može pogoršavati ako se sa detetom ne započne tretman. Javlja se posle 10. godine.

Traumatsko mucanje se odnosi na iznenadnu, naglu pojavu mucanja. Može se javiti na svakom uzrastu ali najčešće između prve i treće godine i u pubertetu. Ono je naglo i iznenadno. Ovo mucanje predstavlja potpuni prekid predhodne dobre funkcije govora. Povod ovog mucanja je uvek neka, za dete traumatična situacija. Započinjanje tretmana u prve dve nedelje, po manifestovanju ovog mucanja, presudno je za njegovo saniranje i normalizaciju govora. Ako se ne tretira na vreme i pravilno ovo mucanje može prerasti u pravo mucanje.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button