Disanje, šta to beše?

Bez hrane i vode možemo izdražati i više dana ali bez disanja ne možemo ni par minuta. Ali bez disanja ne možemo ni govoriti.
Disanje je automatska radnja, svi dišemo ali ne razmišljamo mnogo o tome kako i na koji način to radimo jer se disanje nalazi u našem nesvesnom. Prvi kontak po rođenju sa spoljnom sredinom je upravo prvi krik novorođenčeta odnosno prvi udah i izdah vazduha, i tu počinje sve.

U ovom užurbanom vremenu i stalnoj trci zaboravili smo da mi i uopšte dišemo, zaboravili smo da se osluškujemo, zaboravili smo da mi imamo telo koje ima svoje potrebe, sve nam je u glavi i u umu i mislima. I sve više pravimo vrtlog iz koga ne možemo i ne znamo izaći.

Probajte prvo sa ovim vežbama da se vratite sebi i svom telu, da ga osluškujete i pratite, da umirite um i misli.

Vežbe su prvenstveno nastale kao pomoć osobama koje mucaju ali mogu ih koristiti svi. Osobe koje mucaju najveći problem imaju sa disanjem. Ukoliko ne dišemo pravilno utoliko ni ne možemo stvarati dobar govor. Vazduh koji smo udahnuli i koji izdišemo iz stomaka u glasnicama se pretvara u zvuk a zatim u govornim organima u govor.

Probajte!

Pre svake vežbe sesti na stolicu, ispraviti leđa, obe noge na podu, razmaknute, brada malo uvučena prema grudima, teme ka plafonu, zatvorene oči. Kada savladate sve vežbe možete ih koristiti u bilo kojoj situaciji i na bilo kom mestu (dok šetate, vozite auto, dok ste u prevozu, tuširate se, penje te se uz stepenice, idete liftom, pred spavanje u krevetu….).

Tokom svake vežbe fokus držati na disanju i telu, osloboditi se misli.

  1. Udah na nos lagano, izdah na nos lagano. Udah i izdah su povezani bez prekida između. Vežbu raditi 5 min.
  2. Udah na nos lagano (brojati do 7) izdah na usta (brojati do 7). Vežbu raditi 5 min.
  3. Udah na usta, usta blago otvorena u pasivnom položaju, zubi razmaknuti. Udahnuti duboko, čujno, do stomaka (brojati do 7) napumpati stomak, zadržati malo, izdisati polako,čujno (brojati do 7) uz praćenje disanja, ispumpati stomak. Vežbu raditi 5 min. (Ukoliko je napor da brojite do 7, početi sa kraćim udasima i izdasima pa povećavati).
  4. Udah na usta lagano, usta u pasivnom pložaju, bez naprazanja, samo koliko vazduha spontano uđe. Izdah na usta pasivno bez zadržavanja, samo koliko vazduha spontano izađe bez forsiranja. Vežbu raditi 5 min. Dok radite ovu vežbu vizualizujte predeo oko grla, glasnice koje su otvorene i opuštene, obojite ga u plavo, i fokusirajte energiju disanja u smeru kazaljke na satu. Osetite potpuno opuštanje u predelu glasnica.
  5. Stavite kažiprste da zatvorite uši. Udahnite na nos i pri izdahu na nos izgovarajte M kroz vibraciju na nos i usta ali ne otvarajući ih. Vežbu ponoviti 9 puta, prateći sopstveni ritam. Ovo je odlična vežba za smanjenje stresa.

Tokom vežbi prihvatiti sva osećanja i promene koje se mogu desiti. Ne sputavati ih i ne opirati se.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button