5 kratkih saveta za samopomoć osobama koje mucaju

Strah od govora ili logofobija, iako nije strah koji životno ugrožava osobu kao što je to strah za opstanak u smislu ugroženog života, najveći broj osoba koje mucaju baš ga tako i doživljavaju. Zato je suočavanje sa tim strahom i borba da se on prevaziđe ogromna, stresna, iscrpljujuća, psihički i fizički. Osobe koje mucaju iz tog razloga izbegavaju govorne situacije i pre odaberu da mucaju nego da se sa ovim strahom suoče i izbore.
  1. Uvek pre govora mislite na disanje, blago ispustite vazduh iz usta (poluotvorenih), probajte da osetite svoj dah kako pasivno izlazi iz usta, samo dišite. Vizualizujte otvorene i opušte glasnice jer one su najotvorenije kad spontano izdišemo vazduh. Na taj način spuštate nivo tenzije u organizmu a ne razmišljajući o govoru spuštate i nivo tenzije u glasnicama jer kada su one otvorene vazduh nesmetano izlazi i stvara dobar govor, a mozak dobija informaciju da vi u stavari samo dišete, a ne da imate nameru da govorite i na taj način ne pokrećete mucanje.
  2. Mucanje je vaš projekat i od vas zavisi koliko ćete uspeti u prevazilaženju ovog problema. Ako niste motivisani, istrajni, uporni, strpljivi nema ni napretka i uspeha. Rešavanje mucanja nije pravolinijski proces već je ispunjen usponima i padovima odnosno raznim govornim, psihičkim i fizičkim krizam. Verujte u sebe jer u vama je sva snaga i ne odustajte na prvoj prepreci koja naiđe.
  3. Doživite sve kao sport ili usavršavanje nove veštine-dobrog govora. Da bi bili dobar sportista i postigli zavidne rezultate morate puno vežabati i trenirati svaki dan.
  4. Ne postoji mucanje koje se ne može korigovati i prevazići uz rad na sebi i u sebi.
  5. Ako se odlučite da potražite stručnu pomoć, uvek birajte stručnjaka (logoped, psiholog, lekar) koji ima dugogogodišnje iskustvo sa mucanjem i ima uspeha u svom radu, koji primenjuje i objedinjuje sve komponente u tretmanu a to su govorne, psihološke, telesne, socijalne, jer jedna bez druge ne mogu. Rad samo na jednoj komponenti je površan i daje kratkoročne rezultate. Odnos sa terapeutom mora biti izgrađen na uzajamnom poverenju i razumevanju. Teraput je prenosilac znanja i ima sposobnost da vas obuči za sve tehnike ali on ne može rešiti vaš problem ako to sami ne želite i ako stavrate otpore. Dobar terapeut će prepoznati ta stanja i usemeriće vas u pravom pravcu.

Podelite ovaj članak i pomozite nekome ko muca. Hvala. [TheChamp-Sharing]

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button